ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η ΚΑΡΔΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ διαθέτει σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει υπερηχοκαρδιογράφο- Doppler, μονάδα δοκιμασίας κόπωσης σε εργοτάπητα, φορητές συσκευές 24ωρης συνεχούς καταγραφής καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφους.
Παρέχεται η δυνατότητα εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων για όλες τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση, όπως δοκιμασία κόπωσης, έλεγχος ανατομίας και λειτουργίας της καρδιάς με υπερήχους, 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ανίχνευση αρρυθμιών και ελέγχου της μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας (Heart Rate Variability), καθώς και των διακυμάνσεως της αρτηριακής πίεσης.
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ώρες ιατρείου: καθημερηνά μετά από ραντεβού
-
Καρδιολογική εξέταση
-
Υπερηχογράφημα καρδιάς - Doppler
-
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
-
Έλεγχος αρτηριακής υπέρτασης
-
Έλεγχος αρρυθμιών
-
Δοκιμασία κοπώσεως
-
Αθλητική καρδιολογία
-
Holter ρυθμού
-
Holter πίεσης
-
Stress echo
Έλεγχος υγείας αθλουμένων
Οι στόχοι του ελέγχου υγείας των αθλητών και αθλουμένων που εξετάζονται από το εξειδικευμένο προσωπικό είναι:
-
Η μελέτη της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας της καρδιάς ώστε οι αθλητές με ασφάλεια να μπορούν να συνεχίσουν την άθληση τους, που σε πολλούς το φορτίο που δέχονται καθημερινά στη διάρκεια της προπόνησης τους είναι σημαντικά αυξημένο. Ως παράδειγμα, οι αθλητές αντοχής καταναλώνουν μέχρι και 40 Km καθημερινά, ενώ στους αρσιβαρίστες καταγράφονται αρτηριακές πιέσεις στη διάρκεια των προσπαθειών τους μέχρι και 300/150 mmHg.
-
Η διαφορική διάγνωση μεταξύ των προσαρμογών της καρδιάς στην άσκηση (αθλητική καρδιά) και θανατηφόρων μυοκαρδιοπαθειών,όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που αποτελεί την πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου νεαρών ατόμων κατά την άθληση. Στην πρώτη περίπτωση ασφαλώς επιτρέπεται η άθληση, ενώ στη δεύτερη απαγορεύεται αυστηρά. Όμως οι διαφορές μεταξύ φυσιολογικής και παθολογικής υπερτροφίας είναι συχνά τόσο οριακές που μόνο μια λεπτομερής μελέτη της μορφολογίας και λειτουργίας του μυοκαρδίου μπορεί με ασφάλεια και ταχύτητα να οδηγήσει τον ιατρό στην κρίσιμη για τον αθλητή διάγνωση.
-
Η άθληση επιτρέπεται σε πολύ μεγάλη κατηγορία αθλητών με καρδιολογικά προβλήματα. Για να είναι όμως ασφαλής και οφέλιμη στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να γίνεται ακριβής αξιολόγηση του καρδιακού προβλήματος, π.χ. μιας βαλβιδοπάθειας, ώστε σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, να καθορίζεται το επίπεδο της άσκησης.
-
Η μελέτη των αποτελεσμάτων της άσκησης στη μορφολογία και λειτουργία της καρδιάς αποτελεί σήμερα το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον για την υγεία των αθλητών.Π.χ. η εξαντλητική άσκηση πιθανόν προκαλεί βλάβες στη δεξιά κοιλία της καρδιάς παρόμοιες μυοκαρδιοπάθειας.Επομένως η λεπτομερής μελέτη της παρέχει σημαντικές πληροφορίες.
-
Δυστυχώς ορισμένοι αθλητές κάνουν χρήση ουσιών ντόπινγκ, που οι περισσότερες προκαλούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακές βλάβες.Σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν συμβουλές για την απεξάρτηση τους και έλεγχο των πιθανών βλαβών στην καρδιά τους.
Προγράμματα Θεραπευτικής Άσκησης σε καρδιοπαθείς
Τα ευνοϊκά αποτελέσματα της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας έχουν αναγνωρισθεί από όλους σήμερα.
Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η συμβολή της άσκησης στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά πλαίσια, στην ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, στην πρόληψη της ισχαιμικής νόσου του μυοκαρδίου, στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων,όπως των καρδιοπαθειών, στην επιβράδυνση των μορφολογικών και λειτουργικών μεταβολών που συνοδεύουν το γήρας κ.ά.
Περιληπτικά, οι κυριώτερες μεταβολές που εμφανίζονται με την συστηματική φυσική άσκηση σε ορισμένα συστήματα είναι:
-
Μυϊκό: Αύξηση της μάζας, των οξειδωτικών ενζύμων και οργανυλίων και της αιμάτωσης των σκελετικών μυών. Λειτουργικά, αύξηση της μυϊκής δύναμης, απόδοσης και πλαστικότητας.
-
Αρθρώσεις: Αύξηση της ευκαμψίας.
-
Οστά: Αποτροπή ή επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, ενδυνάμωση των οστών.
-
Καρδιαγγειακό: Αύξηση της μυοκαρδιακής συχνότητας ηρεμίας, αύξηση της μυοκαρδιακής αιμάτωσης, αύξηση της VO2 max, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, ελάττωση των διεργασιών αθηροσκλήρωσης των αρτηριών, αύξηση της αιμοσφαιρίνης.
-
Αναπνευστικό: Αύξηση του αερισμού και της διαχυτικής ικανότητας των πνευμόνων.
-
Άλλες φυσιολογικές μεταβολές: Ελάττωση του συνολικού σωματικού λίπους και βάρους, ελάττωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων και αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, αύξηση της δράσης του τόνου του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος στα διάφορα όργανα κατά την ηρεμία, βελτίωση της νευρομυϊκής προσαρμογής, ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, βελτίωση της σεξουαλικότητας του, κ.ά.
Η συνταγογραφία της άσκησης γίνεται με βάση το ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς, τη λειτουργική επάρκειά του και τους στόχους του.